عکسی از زندە باد آنارشیسم بر روی دیوارهای اقلیم کردستان و ادامه تنش ها از جمله در شهر رانیه


عکسی از زندە باد آنارشیسم بر روی دیوارهای سلیمانیه در اقلیم کردستان

لازم به یادآوری است که هنوز در اقلیم کردستان تظاهرات ادامه دارد و مخصوصا شهر رانیه ،مردم تمامی دفاتر و نهاد های حزبی چه اسلامی و غیره که  پرچم احزاب را دیده اند ، سوزانده اند.

به رغم افزایش نیروهای امنیتی، ناآرامی در مناطق اقلیم خودمختار کردستان ادامه دارد. شاهدان عینی گزارش داده‌اند که تظاهر‌کنندگان در شهر رانیه، دفاتر احزاب گوران (تغییر)، سوسیال دمکرات ‌و کمونیست را به آتش کشیدند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که احزاب گوران و جماعت اسلامی اقلیم خودمختار کردستان عراق به دنبال ادامه تظاهرات ضد دولتی از عضویت در دولت هشتم این اقلیم کناره‌گیری کردند. حزب گوران ۱۰ وزیر و حزب جماعت اسلامی نیز دو وزیر خود را از دولت اقلیم خارج کرده است.

در جریان درگیری تظاهرکنندگان با نیروهای امنیتی تنها در روز سه‌شنبه (۲۸ آذر/ ۱۹ دسامبر) در شهر رانیه، در ۱۳۰ کیلومتری شمال سلیمانیه، پنج مامور امنیتی کشته و حدود ۸۰ نفر نیز زخمی شدند.

پلیس با گاز اشک آور، گلوله لاستیکی و ماشین های آب پاش با تظاهرکنندگان مقابله کرد.

حدود ۱۲۵۰ نفر که بیشتر آنها معلم، دانشجو و کارمند دولت بودند در سلیمانیه عراق در اعتراض به وضعیت معیشت خود به خیابانها آمدند.

ناآرامی‌ها در سلیمانیه، حلبچه، گرمیان، رانیه و کویه که تحت کنترل اتحادیه میهنی کردستان عراق است، اتفاق افتاده است.

شماری از معترضان می‌گویند نیروهای امنیتی اقلیم شماری از شهروندان را به اتهام رهبری تظاهرات اعتراضی بازداشت کرده اند.

گفته می‌شود که تظاهرکنندگان در شهر رانیه دفاتر احزاب اتحادیه میهنی کردستان، دمکرات کردستان و جماعت اسلامی کردستان را به آتش کشیدند و شهرداری این شهر را اشغال کردند.

خشم تظاهرکنندگان در روز چهار‌شنبه (۲۰ دسامبر) به دفاتر دیگر احزاب نیز کشیده شد. از آغاز تظاهرات در اقلیم خودمختار کردستان در روز دوشنبه (۱۸ دسامبر) تاکنون ۱۵ دفتر احزاب منطقه به آتش کشیده شده‌اند.

تظاهرکنندگان احزاب موجود در دولت اقلیم خودمختار کردستان را به فساد و ناتوانی در اداره منطقه متهم می کنند.

یک فعال معترض که نمی‌خواست نامش فاش شود در جریان تظاهرات در سلیمانیه به خبرنگار خبرگزاری فرانسه در باره دلیل این تظاهرات گفت: «ما دفاتر این احزاب را به آتش می کشیم، زیرا آنها در دولت اقلیم در مشکلات اقتصادی و سیاسی مردم کرد سهیم هستند.»

پس از درگیری‌های خونین در روز سه‌شنبه (۱۹ دسامبر) شمار نیروهای امنیتی در سلیمانیه و دیگر شهرهای اقلیم افزایش یافته است. در چهارراه‌های سلیمانیه خودروهای آب‌پاش، زره‌پوش و ماموران به شدت‌ مسلح پلیس مستقر و بسیاری از فروشگاه‌های این شهر نیز تعطیل شده‌اند.

اقلیم خودمختار کردستان عراق از زمان برگزاری رفراندوم استقلال در پایان ماه سپتامبر با بحران شدید سیاسی روبروست. وضعیت اقتصادی این منطقه به شدت نابسامان است. بسیاری از کارمندان دولت ماه‌هاست حقوقی دریافت نکرده‌اند. قیمت‌ها به شدت افزایش می‌یابند و تامین برق منطقه نیز با مشکلات فراوانی روبروست.

در چند سال گذشته وضعیت اقتصادی کردستان عراق به خاطر جنگ با داعش و قطع بودجه دولت فدرال عراق به این منطقه با مشکلات زیادی روبرو بوده است.

همه‌پرسی استقلال اقلیم خودمختار کردستان در ۲۵ سپتامبر سال جاری میلادی (۲۰۱۷) برگزار شد و اکثریت مطلق شهروندان کرد عراق موافقت خود را با استقلال اقلیم اعلام کردند.  پس از این همه‌پرسی مناطقی چون کرکوک در اثر حمله نیروهای دولتی و متحدانش به دولت مرکزی عراق واگذار کرد.

با از دست دادن کرکوک وضعیت اقتصادی اقلیم که به خاطر کاهش قیمت نفت از سال ۲۰۱۴ تضعیف شده، به شدت نابسامان شد. این در حالی بود که دولت مرکزی عراق نیز حریم هوایی خود را به خاطر برگزاری همه‌پرسی به روی اقلیم خودمختار کردستان بسته و شرکت‌های اقتصادی بسیاری در این منطقه به همین دلیل تعطیل شده‌اند.

تظاهرکنندگان اکنون خواستار کناره‌گیری دولت موقتی هستند که پس از کناره‌گیری بارزانی به قدرت رسیده است.

خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه به نقل از منابع محلی گزارش کرد نیروهای امنیتی (آسایش) به شکل گسترده‌ای در خیابان‌های مرکز سلیمانه مستقر شده و ارتباط مناطق مختلف شهر را محدود کرده اند. بیشتر مغازه‌ها در میدان سرا در مرکز سلیمانیه کماکان تعطیل هستند. این میدان محل تجمع بیش از ۱۲۰۰ نفری بود که در دو روز گذشته در اعتراض به فساد و ناکارآمدی دولت اقلیم تظاهرات کرده بودند.

حیدر عبادی، نخست وزیر عراق در واکنش به درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی در اقلیم کردستان، تهدید کرد در صورت تعدی به هر یک از شهروندان این منطقه، دولت مرکزی مداخله خواهد کرد.

پاینوشت : هر دولتی ماهیتا سرکوبگر است حتی اگر دولت کردی باشد و پلیس هم محافظ دولت است و نه مردم