By Hasse-Nima Golkar
پس از هفتهها تظاهرات گسترده ی ضد دولتی علیه قانونی بحث برانگیز، بنگلادش تکان خورده است که در آن صدها نفر (دستکم ۳۰۰ نفر) توسط نیروهای پولیس کُشته شدهاند. این قانون میگوید “۳۰ درصد از تمامی خدمات عمومی – دولتی می بایست به اعضای خانواده کسانی که در مبارزه آزادیبخش علیه پاکستان در سال ۱۹۷۱ میلادی جنگیدند، تعلق بگیرد”.
دیوان عالی کشور سپس مداخله کرد و این سهمیه را به ۵ درصد کاهش داد. اما دانشجویان همچنین خواستار پوزش خواهیِ همگانی از نخست وزیر (زن) “شیخ حَسینه” بخاطر استفاده از خشونت بیش از حدّ بودند. او از عذرخواهی خودداری کرد و در عوض معترضان را تروریست خواند!
جنبش اعتراضی به اندازه ای شدت گرفت که در نهایت ارتش، شیخ حسینه را مجبور به إستعفا نمود. او امروز، پنجم آگوست ۲۰۲۴ (15 مردادماه 1403)، پس از پانزده سال حکومت فاشیستی خود، با هلیکوپتر به هندوستان گُریخت.
“جمهوری خلق بَنگلادش” با پایتخت “داکا” کشوری در جنوب آسیا با جمعیتی نزدیک به ۱۷۰ میلیون نفر، از شمال، غرب و شرق با هندوستان و از جنوب شرقی با میانمار دارای مرز زمینی مشترک می باشد. این کشور بخش حاکم منطقه تاریخی – إتنیکی و زبانشناختی “بَنگال” را تشکیل میدهد، که در جریان تقسیم هند در سال ۱۹۴۷ میلادی به عنوان بخشی از “اتحادیه مُسلمان” با پاکستان تقسیم شد، و از آن در جنگ خونین استقلال در سال ۱۹۷۱ میلادی جُدا گردید.